Peugeot će od 2030 u Evropi prodavati samo električne modele

Peugeot će od 2030 u Evropi prodavati samo električne modele

Izvršna direktorica Peugeota Linda Jackson najavila je da će firma prodavati samo električna vozila u Evropi do 2030. Inicijativa je dio projekta elektrifikacije matične kompanije Stellantis u vrijednosti od 21,7 milijardi funti , u kojem će 70 posto prodaje grupe dolaziti od vozila s niskim emisijama u istom vremenskom okviru.

 

Međutim, Jackson je također rekao da će postojati upozorenje za kupce izvan Evrope, koji će i dalje moći kupovati nove Peugeote na benzin i dizel nakon isteka roka 2030. godine.

 

U intervjuu za Automotive News Europe, rekla je: „Kako budemo prelazili na nove [Stellantis] platforme, do 2030. u Evropi će svi naši modeli biti električni. Ali još uvijek moramo biti sigurani da održavamo ponudu s unutarnjim sagorijevanjem za međunarodne kupce.”

 

Peugeot e-208

Peugeot e-208 i e-2008 dobijaju povećanje dometa za 2022.

Odluka znači da će Peugeot postati jedan od ranijih brendova koji će postići punu elektrifikaciju unutar Stellantis štale; ima sličan vremenski okvir kao Opel/Vauxhall koji će biti samo električni do 2028. Odluka također pada pet godina prije odluke Velike Britanije i EU da se u potpunosti zabrani prodaja vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

 

Peugeot je već na dobrom putu ka potpunoj elektrifikaciji, sa 70 posto njegove trenutne ponude elektrificirano: vozila kao što su 208 supermini i 2008 crossover već imaju potpuno električne opcije u svojim linijama. Novi 308 će dobiti EV opciju 2023. godine, a sva komercijalna vozila kompanije mogu biti opremljena električnim pogonom na baterije.

 

Samo 108 supermini i 5008 SUV su bez elektrifikacije, ali bi i to trebalo da se promeni kada sledeća generacija Peugeota stigne u salone. Na 108 bi mogao završiti kao rez od line-up kompanije zbog zatezanja marže u A-segmentu, dok je sljedeći Peugeot 5008 će imati električni opcija kada se pojavi u prodaji 2023. godine.

 

Zamjena za 3008 , čak će dobiti električnu opciju kada se pojavi u prodaji u 2023. godine, nešto kojem ovom model trenutne generacije nedostaje, uprkos hibridnoj ponudi.

Jackson je također rekla da će do 2024. cijela linija Peugeota biti elektrificirana.

 

Džekson je dodala da je u Peugeotu velika upotreba električnih vozila. Od E-208 modela elektro čini oko 20 posto ukupne prodaje u supermini kategoriji, što je znatno više od 10 do 15 posto koliko je kompanija prvobitno prognozirala za ovaj model.

 

Peugeotova nova elektrificirana serija modela biće izgrađena na četiri nove Stellantisove platforme spremne za EV. Prva će biti verzija druge generacije e-CMP-a (trenutno se nalazi pod Citroen C4 , Peugeot 208 i Vauxhall Corsa .

 

Ove platforme bi se ugradjivalke od 2022. godine, da bi potom bilo zamijenjeno novom STLA Small platformom, koja će podržavati sljedeću generaciju vozila A, B i C segmenta grupe. Nudit će maksimalni domet od 500 kilometara i slične mogućnosti kao i sadašnja e-CMP šasija.

 

STLA Medium će stići 2023. godine, kao osnova za nove automobile C i D segmenta grupe Stellantis. Imati će maksimalni domet od 700 kilometara i najvjerovatniji je kandidat za zamjenu platformekod modela Peugeot 3008 SUV.

 

Moguće je da bi platforma STLA Medium takođe mogla da se koristi za novi 5008, iako bi Stellantis mogao podjednako da stavi veći Peugeot SUV na svoju vodeću osnovu, nazvanu STLA Large.

Platforma će također stići 2023. godine i dizajnirana je za korištenje kod  najvećih Peugeot modela i transporterima Peugeot marke, nudeći maksimalni domet od 800 kilometara.
Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi