Kineski Maglev voz sa 600 km/h je najbrži voz na svijetu (VIDEO)

Kineski Maglev voz sa 600 km/h je najbrži voz na svijetu (VIDEO)

Bugatti je postavio novi standard performansi kada je modifikovani Chiron Super Sport 300+ postao prvi automobil koji je probio mitsku barijeru od 300 mph , postigavši ​​rekordnu brzinu od 304,773 mph. Hennessey se zaklinje da će pobijediti Bugattijev rekord najveće brzine sa hiperautomobilom Venom F5, a SSC planira novi rekord brzine od 300 mph+ u Tuatari.

 

Međutim, sada postoji novo kopneno vozilo koje je čak i brže od bilo kojeg od ovih hiperautomobila – ali to nije automobil. Kina je predstavila novi maglev voz sa metakom koji može postići maksimalnu brzinu od 600 km/h - što je oko 600 km/h, što ga čini najbržim zemaljskim vozilom na svijetu.

Tom brzinom, potrebno je samo 2,5 sata da se od Pekinga do Šangaja putuje vozom, koji pokriva preko 992 kilometra. Poređenja radi, isto putovanje traje tri sata avionom i 5,5 sati brzom željeznicom. Ove sulude brzine su moguće zahvaljujući futurističkoj tehnologiji magnetne levitacije vlaka.

 

Koristeći elektromagnetni pogon, voz "lebdi" iznad pruge bez kontakta između karoserije i šine, eliminišući potrebu za točkovima. Osim povećane brzine, ovo ima i druge prednosti jer će vlak biti tiši i zahtijevati manje održavanja od ostalih vozova.

Revolucionarni maglev voz je napravio svoj javni debi u gradu Qingdao u Kini. Može primiti do deset vagona od kojih svaki može prevesti preko 100 putnika.

 

 

Prema Reutersu, Kina ima samo jednu maglev liniju koja je pokrenuta 2002. godine, a proteže se od aerodroma u Šangaju do grada. Japan i Njemačka također istražuju tehnologiju maglev vozova. Kina planira pustiti brzi voz u promet u narednih pet do deset godina. Nadamo se da ćemo jednog dana moći vidjeti kako se Bugatti Chiron utrkuje sa maglev vozom u utrci u stilu Top Gear-a na isti način kao trka Nissan GT-R vs.
Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi