Najprodavaniji automobili u Evropi za septembar 2021

Najprodavaniji automobili u Evropi za septembar 2021

Iako je registracija automobila u Septembru pala za  25%, desilo se nekoliko promjjena i to da je po prvi put jedan neevropski automobil i to jos elektricni zauzeo primat pa je Tesla Model 3 bio najprodavaniji model automobila u septembru 2021, a prodaja SUV-ova porasla je i zauzela 47% udjela na ukupnom tržištu. Prodaja novih dizel automobila je pala na samo 17%.

 

 

Tokom prva tri kvartala 2021. godine , nove registracije putnika u Evropskoj uniji (EU), EFTA-i i Velikoj Britaniji porasle su za 6,9% na 9.161.918 automobila u poređenju sa 8.567.920 automobila u  2020. godini . Ovo je i dalje dobra 3 miliona automobila manje od 12.117.401 registrovanih u odgovarajućim mjesecima 2019.

 

Međutim, u septembru 2021. tržište se naglo smanjilo, jer su registracije novih automobila pale za 25% na samo 964.800 jedinica. Felipe Munoz, globalni analitičar u JATO Dynamics , prokomentarisao je: “Dileri se i dalje suočavaju s problemima s dostupnošću novih automobila zbog nedostatka čipova. Kao rezultat toga, ne želeći da čekaju više od godinu dana na novi automobil, mnogi potrošači su se okrenuli tržištu polovnih automobila.” Ili jednostavno zadržite automobile duže, jer su mnogi evropski vozači vozili znatno manje tokom većeg dijela Covid perioda.

 

Od 2021. godine, 26 evropskih tržišta nastavilo je sa boljim rezultatima u odnosu na 2020., međutim, jaz se smanjio. Do kraja prve polovine godine ukupne registracije bile su 27% veće nego u prvoj polovini 2020. Rezultati do septembra pokazuju da se ovaj jaz smanjio na samo 7%. Munoz je nastavio: „Ove godine industrija je dobro odgovorila na pandemiju, ali se sada suočava sa novim izazovima u lancu nabavke. Rastuća popularnost električnih vozila je ohrabrujuća, ali prodaja još nije dovoljno jaka da nadoknadi veliki pad u drugim segmentima.”

 

Proizvođači originalne opreme sa velikom ponudom čistih električnih i plug-in hibridnih automobila manje su pogođeni sadašnjom krizom, jer evropski potrošači nastavljaju da iskorištavaju različite poticaje i subvencije dostupne za ova vozila. Nasuprot tome, i nedostatak čipova i sve veća ozbiljnost klimatske krize doveli su do pada prodaje dizel vozila. U septembru 2021. vozila sa niskom emisijom štetnih gasova zabilježila su mjesečni rast od 44%, na 221.500 jedinica, dok su registracije dizelaša smanjene za 51%, na 167.000 jedinica.

 

Prije pandemije, na svako električno ili plug-in hibridno vozilo bilo je registrovano 10,3 nova dizel automobila. Danas se taj omjer smanjio na samo 1,3.

Munjoz je dodao: „Promene ove veličine su retke, a brojni faktori su doprineli trenutnom stanju igre. Osim poticaja, proizvođači originalne opreme su poboljšali svoju ponudu s više modela i boljim ponudama, a mnogi prebacuju svoju ograničenu ponudu poluvodiča na proizvodnju električnih vozila, umjesto ICE vozila.”

 

Prodaja automobila po segmentima u Evropi u septembru 2021

Uprkos sve većoj zabrinutosti za životnu sredinu i padu prodaje dizel automobila, SUV-ovi su i dalje dobijali popularnost u Evropi. U septembru 2021. godine, 46,5% putničkih automobila registrovanih u Evropi bili su SUV - najveći mjesečni tržišni udio u segmentu. Uprkos trenutnoj krizi sa kojom se suočavaju OEM-ovi, ova vozila nastavljaju da dobijaju na snazi ​​zahvaljujući dolasku EV i plug-in hibridnih alternativa, kao što je Teslin model Y.

 

Munoz je prokomentarisao: “Ako se trend nastavi, putevi Evrope bi uskoro mogli izgledati slično kao u SAD-u, gdje više od polovine novih prodatih automobila čine SUV-ovi.” Međutim, SUV-ovi u Evropi su često daleko manji od vozila u SAD-u. Štaviše, mnogi takozvani SUV-ovi jedva da su veći od standardnih kompaktnih modela i često su proizvod marketinga, a ne inženjeringa.

 

Ovaj segment su predvodili Volkswagen grupa, Stellantis i Hyundai-Kia, a veliki dobitnici tržišnog udjela tokom mjeseca bili su korejski proizvođač Tesla i Volkswagen grupa.

 

Kao rezultat procvata električnih vozila, Tesla Model 3 zauzeo je prvo mjesto na evropskoj rang listi modela u septembru, sa 24.600 registrovanih jedinica – 2,6% tržišnog udjela. Ovo je i prvi put da je EV predvodio tržište i prvi put da je vozilo proizvedeno izvan Evrope zauzelo prvo mjesto.

 

Snažne performanse Modela 3 dijelom se objašnjavaju Teslinim intenzivnim prodajnim naporom na kraju kvartala. Septembar je istorijski bio snažan mjesec za registracijske rezultate američkog proizvođača u Evropi, u prosjeku čineći 68% njegovih isporuka u trećem kvartalu od 2018. Prošlog mjeseca, registracije su činile 74% obima trećeg kvartala. Od svog ulaska na evropsko tržište, Model Y je također imao dobre rezultate, osiguravši drugu poziciju na BEV rang listi.

 

Zahvaljujući uspjehu ova dva modela, Tesla vodi na tržištu BEV vozila sa udjelom od 24%, ispred Volkswagen grupe sa 22%, Stellantisa sa 13% i Hyundai-Kije sa skoro 11%. Tesla je takođe registrovao više novih automobila nego etabliranih brendova, uključujući Fiat, Nissan ili Seat.

Tesla Model 3 bio je najprodavaniji model automobila u Evropi u septembru 2021. Međutim, sve dok Tesline isporuke nisu postale redovnije, posebno kada počne proizvodnja u Njemačkoj, skokovi u Teslinim registracijama vjerovatno će se nastaviti.

 

Renault Clio se vratio na svoje tradicionalno drugo mjesto nakon višemjesečne prodaje. Dacia Sandero, omiljeni automobil Evrope u avgustu i julu 2021. godine, bio je treći najprodavaniji model automobila u septembru.

 

Iako je VW Golf pao na četvrto mjesto, on je i dalje ukupni tržišni lider za ovu godinu sa 176.061 prodajom u poređenju sa 99.419 za Model 3 i 157.210 za drugoplasiranu Toyotu Yaris. Prodaja VW Golfa u septembru 2021. pala je za gotovo 40%, što je bilo u skladu s ukupnim padom proizvodnje automobila u Njemačkoj zbog problema sa opskrbom elektronskih komponenti.

 

Još jednom, Hyundai Tucson je osigurao mjesto u prvih 10 sa povećanjem obima od 40%. BMW serije 3 video rast od 24% bez obzira na svoju direktnu konkurenciju sa Modelom 3. Nova Opel / Vauxhall Mokka je nastavio svoj uspon na rang listi do 22 nd  poziciju sa 9.700 registriranih jedinica. U 28 th  mjesto, Tesla Model Y nadmašila potrošača omiljene kao što su Fiat Panda, Peugeot 3008, i Volkswagen ID.3.

 

Kia Ceed, BMW serije 4, DS 7 Crossback, Mazda MX-30, Volkswagen Arteon i Porsche Taycan također su zabilježili snažan mjesečni rast. Među novim prijavama, Renault Arkana je registrovao skoro 7.000 jedinica, postavši treći najregistrovani Renault model, dok su Citroen C4 i Škoda Enyaq postali drugi najprodavaniji modeli za svoje marke.

 

Tesla Model 3 je očigledno bio i najprodavaniji model električnog automobila u Evropi u septembru 2021. Više zabrinjavajuće za evropsku konkurenciju je vjerovatno da je Model Y zauzeo drugo mjesto. Volkswagen ID3 je bio treći, a ID4 tek osmi.

 

Ford Kuga je bio najprodavaniji plug-in hibridni automobil u Evropi u septembru 2021. godine, a slijedili su ga BMW serije 3 i Peugeot 3008.

 

Uprkos vladinim subvencijama u nekoliko zemalja, uključujući Nemačku, i dalje, kupci, a posebno privatni kupci, nisu bili uvereni u troškove i trošak PHEV-a. 12 najboljih električnih automobila na baterije, svi prodani u većem broju od najprodavanijeg PHEV-a. Skoro odsustvo modela Volkswagen Grupe među najboljim PHEV modelima takođe snažno nagoveštava da najveći evropski proizvođač automobila ne smatra da ova tehnologija ima veliku budućnost.
Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi